ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Οι εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΟΝ άρχισαν τη δραστηριότητά τους τις αρχές της 2ης χιλιετίας, βάζοντας σαν στόχο να ανοίξουν μια νέα σελίδα στην ελληνική εκδοτική πραγματικότητα.

Σε αυτήν την προσπάθεια βάλαμε έναν κύριο στόχο να υπηρετήσουμε την αλήθεια, κρατώντας πάντα στο προσκήνιο τον άνθρωπο και τη διαχρονική του σχέση με τους τόπους.

Στα πλαίσια αυτής της λογικής και με το γενικό τίτλο «στων Ελλήνων τις Κοινότητες» προχωρήσαμε στην έκδοση σειράς ιστορικών ταξιδιωτικών οδηγών, που αφορούν την περιοχή της Μικράς Ασίας και του Πόντου, της Ελληνικής (Βαλκανικής) Χερσονήσου και της Κάτω Ιταλίας – Σικελίας. Η σειρά αυτή, που συνεχίζεται και με άλλους προορισμούς, έτυχε πολύ καλής υποδοχής από το ελληνικό κοινό, επιβραβεύοντας τις κοπιώδεις προσπάθειες όλων των συντελεστών των βιβλίων, που δεν είναι λίγοι.

Μέσα στην ίδια λογική και για να ανταποκριθούμε στις τάσεις της «πατριδογνωσίας» των Ελλήνων της προσφυγιάς, προχωρήσαμε στην έκδοση σειράς χαρτών όπου εκτός από τα γεωγραφικά και άλλα σύγχρονα δεδομένα, δίπλα στη σημερινή ονομασία της κάθε πόλης ή χωριού καταγράφονται όλα τα ονόματα των ελληνικών κοινοτήτων που ανθούσαν στην ευρύτερη περιοχή μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα.

Από την άλλη πλευρά, η ανάγκη της κατανόησης της πολιτικής της Τουρκίας απέναντι στις γειτονικές της χώρες και ιδιαίτερα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, μας ώθησε στην έκδοση πολιτικών βιβλίων, που η υποδοχή τους από το αναγνωστικό κοινό και κυρίως από την επιστημονική κοινότητα, μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι συμβάλλουμε κι εμείς απ’ τη μεριά μας στον τομέα των πολιτικών εκδόσεων και στην καλλιέργεια, ανάπτυξη και εμπλουτισμό της πολιτικής σκέψης στην πατρίδα μας.

Στη συνέχεια ήλθε η σειρά να υπηρετήσουμε τη λογοτεχνία αυτήν καθ’ αυτήν. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιητικές συλλογές, ιστορικές μαρτυρίες, κοσμούν τους τίτλους των εκδόσεών μας, έργα αξιόλογων συγγραφέων και ποιητών που υπηρετούν με συνέπεια τη λογοτεχνία.

Ο Εκδοτικός μας Οίκος αγκάλιασε με μεγάλο ενδιαφέρον και μεράκι πολλούς νέους λογοτέχνες, συγγραφείς και ποιητές, δίνοντάς τους βήμα έκφρασης, ως ελάχιστη συμβολή στις προσπάθειες που καταβάλλονται να εμπλουτιστεί ο κατάλογος των Ελλήνων λογοτεχνών, αλλά και η ελληνική βιβλιογραφία με λόγο που  υπηρετεί την αλήθεια, έχει στο προσκήνιο τον άνθρωπο και τη διαχρονική του σχέση με τους τόπους

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των προσπαθειών και η ανταπόκριση του αναγνωστικού μας κοινού μάς δίνει το δικαίωμα και τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Καλή ανάγνωση και καλά ταξίδια!

Σταύρος Καλεντερίδης

Εκδότης